Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Blog » Orpon hallitus suojelee vain satumetsiä

Orpon hallitus suojelee vain satumetsiä

Metsäluonto köyhtyy, avohakkuut valtaavat mökkiteiden varret, vieraslajit valtaavat pientareita ja jopa mustikoita on metsissä aiempaa vähemmän. Suomen metsien lajeista jopa yli 800 on uhanalaisia. Monen aiemmin hyvinkin yleisen lajin, kuten oravan ja metsäjäniksen kanta on romahtanut viimeisten vuosikymmenten aikana. 

Orpon hallituksen tärkein luontolupaus oli suojella jäljellä olevat valtion vanhat ja luonnontilaiset metsät. Vanhoja metsiä on enää hyvin vähän, joten jäljellä olevien valtion vanhojen metsien suojelu olisi tärkeää metsäluonnon turvaamiseksi. 

Metsäekosysteemien monimuotoisuuden heikkenemisellä on vahva yhteys lajikatoon, eli eläin- ja kasvilajien uhanalaistumiseen ja sukupuuttoon kuolemiseen. Lahopuut, sammalet ja satavuotiaat puut kätkevät sisäänsä paljon elämää, jota ei löydy mistään muualta. Puupelloilta ei löydy monimuotoisuutta kuten vanhoista metsistä. 

Vuoden ajan on selvitetty, millä kriteereillä valtion vanhat metsät suojellaan. Nyt esitys on julkistettu, ja olo on pettynyt. Tieteelliseen tietoon pohjautuvat kriteerit vaihtuivat satumetsäkriteereihin. Kokenut metsäkartoittaja totesi haastattelussa, että ministeriö ehdottaa suojeluun metsiä, joita löytyy vain saduista.

Lausuntokierrokselle lähteneen esityksen mukaan esimerkiksi havumetsän keski-ikä on oltava Etelä- ja Keski-Suomessa 140-vuotiasta ja pohjoisessa 160–200-vuotiasta. Näin tiukoilla kriteereillä Kaakkois-Suomestakaan ei löydy juuri lainkaan suojeltavaa valtion metsää. Olisi tärkeää, että meiltäkin löytyisi metsiä, jotka jätettäisiin metsätalouden ulkopuolelle, jotta ne palautuisivat pikkuhiljaa luonnontilaisiksi. 

Yrittääkö hallitus hämätä suomalaisia suojelemalla jo ennestään hakkuilta suojassa olevia alueita sen sijaan, että se suojelisi uusia alueita ja tekisi toimia luontokadon pysäyttämiseksi? Ekologiseen tietoon perustuvat kriteerit heitettiin romukoppaan ja päätettiin edistää vesittyneitä ja poliittisesti valikoituneita suojelukriteereitä. 

Hanna Holopainen
kansanedustaja (vihreät)
Tieteen ja teknologian vihreät ry puheenjohtaja

Kirjoitus on julkaistu Länsi-Savossa 20.6.2024